Stockholms läns gustavianska mästerverk
En guide till Hagaparken
Om du letar efter en idyllisk plats att tillbringa en solig dag i Stockholm, behöver du inte leta längre än till Hagaparken. Denna vackra park ligger strax nordväst om stadens centrum och byggdes på initiativ av Gustav III i slutet av 1700-talet. I dag är det en populär plats för både stockholmare och besökare tack vare de välskötta trädgårdarna, den pittoreska utsikten över sjön och det rikliga djurlivet.
Om du planerar ett besök, läs vidare för vår guide till Hagaparken!
Hur tar man sig dit?
Det bästa sättet att ta sig dit är med kollektivtrafiken; parken nås med buss 67 från Slussen eller Odenplan. Men det går också bra att cykla om du är i närliggande Solna eller Vasastan.
När har de öppet?
Hagaparken är öppen året runt, dygnet runt. Och det finns ingen entréavgift.
Vad kan man göra i parken?
När du har kommit fram kan du ta en lugn promenad i parken och njuta av lugnet och tystnaden. Se till att besöka Haga Palace, som byggdes på 1790-talet som sommarresidens för den kungliga familjen. Om du besöker parken med barn kommer de att älska lekplatsen och djurparken.
Om du känner dig aktiv, varför inte ta en promenad runt sjön eller cykla? Om du vill koppla av finns det gott om bänkar och picknickplatser där du kan njuta av utsikten. Det finns också möjlighet att fika i parkens kafeer, och på vintern fylls sjöarna med fåglar som gärna blir matade med solrosfrön. Och glöm inte att hålla utkik efter parkens inhemska hjortar!
Är det barnvänligt?
Hagaparken är ett utmärkt ställe att ta med barnen på, med gott om utrymme att springa runt på och massor av saker att se och göra. Det finns också några lekplatser i parken, så de små kommer att vara underhållna i timmar. Men det finns några saker du bör tänka på:
- Men tänk på att inte störa de besökare som vill ha en fridfull stund i det fria, så håll dina barn under uppsikt och låt dem inte springa runt utan uppsikt.
- Detsamma gäller vilda djur, du som förälder eller målsman är ansvarig för allt ditt barn gör. Så låt dem inte störa eller jaga vilda djur.
- Hindra att ditt barn förstör i naturen, det finns fridlysta blommor och plantor i parken som inte ska förstöras.
Är det hundvänligt?
Du får ta med dig hunden, och det finns gott om kafeer med uteserveringar där ni kan ta en rast. Men det finns några saker du behöver tänka på.
- Det är koppeltvång i Stockholm på offentlig plats (gäller ej hundrastgård förutom för löpande tikar).
- 1 mars–20 augusti är det extra viktigt att du har din hund under uppsikt eftersom många djur har ungar. Hunden får inte jaga eller störa vilda djur.
- Hundar får inte vistas på badplatser mellan 1 juni–31 augusti om inget annat anges.
- Du som hundägare måste se till att din hund inte skadar eller störa andra besökare.
- Plocka alltid upp hundbajset.
Kan man se något av historien?
Hagaparken är också hemvist för ett antal historiska byggnader, bland annat den kinesiska paviljongen och Haga slott. Det finns några ruiner i parken, och även en kulle skapad av byggmassorna från rivningen av Klarakvarteret på 1960-talet. Om du vill lära dig mer om parkens historia finns det guidade turer från maj till september.
Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp och att du njuter av ditt besök i Hagaparken!